2023: året der Nordenfjeldske fikk tilslag på to store forskningsprosjekt rettet mot tekstilnæringen

2023 er et år da Nordenfjeldske Fibershed virkelig satset på forskningsrettet arbeid.

F.E.L.T. Wool - Future Emergence of Local Textiles based on WOOL

Vårt første prosjekt som fikk tilslag og støtte var F.E.L.T.wool, et Nordplus prosjekt sammen med ulike aktører i de Nordiske og Baltiske land, 

Bakgrunnen til prosjektet startet med en kartleggingsrapport utført av Selbu Spinneri. Rapporten etterspurte mer og flere undersøkelser på tovegenskaper på norsk ull. Denne tråden plukkes opp av N. Alsborn i avhandlingen Meeting the material halfway - Exploring material affordances in Norwegian Old Spæl Sheep spring wool using felting as technique. Avhandlingen konkluderer med at det finnes stort potensial i grovere ull når det kommer til utvikling av tovede produkter. Ullen tover rask og lett, samtidig som den med sin doble ullfell viser til flere ulike produktegenskaper. Det som mangler er teknologi og industri for å iverksette større kvanta med ull. Med dette som bakteppe, bestemte Nordenfjeldske Fibershed, Selbu Spinneri og USN ved Viktorija Viciunaite seg om å søke Nordplusmidler sammen med partnere fra Rodens Ullbruk i Sverige, Novia i Finland, Culture Academy i Estland og organisasjonen Sol i  Litauen. 

Prosjektet er basert på nettverksbygging for å øke forståelsen og kompetansen rundt hvordan de nordiske og baltiske landene  omhandler og ivaretar grovere ulltyper, og vi undersøker filting som teknikk. F.E.L.T wool begynte med en felles digital oppstartsamling i oktober i år, og i 2024-2025 vil vi besøke de ulike landene for å lære mer om håndverk, industri og andre forbedringsmuligheter som finnes eller mangler i våre ulike land. 

Tekstilbønder og motelandbruk

I september fikk vi også tilsendt muligheter for prosjektsøknad hos Landbruksdirektoratet. Dette var et prosjekt Nordenfjeldske skulle ta ledelsen i, og vi var veldig begeistret. Samarbeidspartnerne var også i dette prosjektet kompetanserike og dyktige institusjoner og bedrifter. Vi satset alt på å få på plass en god søknad. Allerede i slutten av oktober fikk vi svar og søknaden var godkjent med hele 750 000 kr. Vår Fibershed organisasjon står stolte sammen med Sifo, Tonique As og Selbu spinneri som partnere. De neste 2 årene skal vi sammen kartlegge grasroten innen norsk tekstilproduksjon i prosjektet: Tekstilbønder og motelandbruk: Ny giv for lokal utnyttelse av alle landbrukets ressurser. 

Bakgrunnen til prosjektet begynte med etableringen av Nordenfjeldske Fibershed (NF) som er første steg mot noe EU lenge har etterlyst: Reetablering av tekstilindustrien. Men EU har ikke sett hvordan dette henger sammen med deres storstilte Soil Mission som nylig ble lansert, med jordhelse i fokus. Den glemte forbindelsen mellom jordhelse og beitedyr i kulturlandskapet er hovedfokus i internasjonale Fibershed-bevegelsen, som startet i California, I sammenheng med etableringen av NF og oppstartsprosjektet Identification and mapping of regional assets and their requirements and the initial implementation of the Norwegian website, ble det raskt avklart at mange småskala aktører innen tekstil-Norge ikke kommuniserer med eller vet om hverandre. Forutsetningen for at vi kan få en vellykket re-etablering av tekstilnæringen i Norge, avhenger nettopp av en helhetlig tilnærming til alle råvarekildene, til alle deler av verdikjedene og alle potensielle sluttbrukere.

Ullnæringen i Norge har et klart fortrinn fordi det er et etablert system med en god verdikjede fra sauebonden til ullmottak som sørger for at ulla er tilgjengelig i kvalitetsklasser. Systemet er innrettet mot storskala, som skaper utfordringer for designere som jobber i mindre skala eller ønsker å bruke spesielle ullkvaliteter. På den andre siden, får mange alpakka-, mohair- og kasjmir-bønder ikke nok avsetning på sin fiber fordi det ikke finnes mottak eller logistikksystemer for foredling i Norge. Bønder, reineiere, jegere og fiskeoppdrettsnæringen ønsker ressursutnyttelse og avsetning for alt som ikke er mat. Skinn og skinnfeller utgjør delvis et avfallsproblem, bein og horn det samme. Om de foredles, skjer dette i stor grad utenfor Norge, med tap av verdiskapning, kompetanse og teknologiutvikling for næringen. 

Designere og håndverksbedrifter som arbeider med slike råvarer, møter store utfordringer daglig, særlig fordi de ønsker å drive bærekraftig og klimavennlig, og vil unngå lang transportvei. Det mangler en kartlegging av de ulike leddene i verdikjedene for ull, andre dyrefiber, skinn, skinnfell og lær og det er her vårt arbeid de neste to årene skal finne sted. Produsenter, foredlere og designere må kunne finne hverandre. Politikere og rådgivere trenger kunnskap om tilgjengelige ressurser, på tvers av næringer og fylkesgrenser, med et perspektiv som er holistisk, og underbygger en bærekraftig sirkulærøkonomi. Vi skal synliggjøre tekstilbonden (vårt begrep) og sørge for at hen synes på motemoloen og møbelmesser. Målet for prosjektet er å bygge nettverk gjennom hele den tekstile verdikjeden som synliggjør norsk landbruk som tekstilleverandør, fra gård til gode klær og tekstiler. Formidle dette nettverket bredt for å gjøre norsk tekstilproduksjon kjent og tilgjengelig for norske designere og forbrukere. En folkebevegelse for lokale tekstiler som utnytter småskala fordelene av det historiske mangesysleriet. 

Takket være din støtte som medlem, har vi i år hatt mulighet for å jobbe aktivt med forskningsrettet arbeid! Vi ser frem mot nye muligheter og interessante funn i 2024 som vi kommer til å dele med deg.

Forskninsmidlene for jordbruk og matindustri logo
Skrevet av:
Nina Alsborn
Nordenfjeldske Fibershed Styreleder og medgrunnlegger
Publisert:
12.22.23

Sign up for our Mailing List

Look forward to exciting updates on the transition to a more balanced textile future!

By using this form you allow Fibershed Nordenfjeldske to handle your data. See our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.