Selbu Spinneri
Klæbu

Selbu Spinneri

Klæbu

Våre garn er laget i Klæbu i Trøndelag, av norsk ull.

Vi gjør alt arbeidet fra uvasket ull rett fra sauen til vakkert garn klart for dine strikkepinner. Vi er opptatt av å lage gode produkter av norsk ull med høy kvalitet, og produserer våre produkter på en bærekraftig måte. Slik bidrar vi til å ta vare på åpne kulturlandskap og gamle, norske saueraser.

Fiber fra kjæledyr, som enkelte hunder, angorakaniner og andre husdyr som alpakka, lama, kasjmirgeit og langhåret ku er ressurser som vanligvis går til spille. Vi har erfaring med å spinne alle disse fibertypene, og lager flotte produkter basert på ressurser som ellers ikke ville blitt brukt.

Features + Activities

lukk
Norspinn
Tonstad

Norspinn

Tonstad

Norspinn er et alpakka spinneri for kortreist og klimasmart garn.

For noen år siden bestemte vi oss for å endre livene våre. Vi hadde lyst til å flytte fra Stavanger og begynne med alpakkahold. Vi kjøpte oss en gård på Tonstad og etter flere diskusjoner og en grundig markedsundersøkelse fant vi ut at spinning av alpakkafiber var noe vi kunne tenke oss å satse på. Vi snakket med mange alpakka-eiere, garnbutikker og spinnerier både i Norge og i utlandet for valg av utstyr ble tatt.

Features + Activities

lukk
Tingvoll Ull AS
Tingvoll

Tingvoll Ull AS

Tingvoll

Tingvoll Ull satser på ull fra norske sauer. Hvorfor det? Jo, vi mennesker blir stadig mer ensartet og identitetsløse. Alt skal se likt ut og kulturforskjeller viskes ut. Tingvoll Ull vil gå motsatt vei. Vi vil styrke vår identitet ved å lage klær med basis i våre tradisjoner og gamle norske saueraser. Ved å satse på norsk ull i ullens naturlige farger, gir vi den nytt liv ved å

lage produkter som begeistrer. All ull er vaska, karda, spunnet og strikket i Norge

Tingvoll Ull er for deg som...

Har tid til å se. Har tid til å føle.

Har tid til å ta vare på.

Er ung - er gammel, eller midt i livet. 

Liker naturen. Liker sauer. Liker ull.

Er glad i tradisjoner. Liker å være ute.Er praktisk. Er nøysom. Hater å fryse.

Er bevisst. Er sanker eller jeger.

Er et menneske som trenger varme.

Leter etter mening. Leter etter kvalitet. Hater plastikk. Vil ha noe spesielt. Vil ha noe kult.

​Bor på jorden.

Features + Activities

lukk
Nordfjordull
Almenningen

Nordfjordull

Almenningen

Velkommen til Nordfjordull, ei bedrift på garden Falkevik i Kinn kommune, Vestland. Garden ligg på nordsida av Nordfjorden, med høgaste sjøklippa i Nord-Europa, Hornelen, rett over fjorden. Det er ein liten gard, men med ei lang historie, heilt attende til 1609. Nordfjordull har salg av ull og skinnprodukt av eigne sauer. Produkta er godkjende til å bruke varemerket til Landslaget for gammalnorsk spælsau, og konglemerket til Norwegian Made, eit merke for bærekraftige kvalitetsprodukt laga i Norge.

Produksjonen foregår så kortreist som råd er. Vinterforet er heimeavla på gammal kultureng. Sauene går ute på beite heile året, dei får litt kraftfor før og i lamminga. Ulla vert spunne på Selbu Spinneri i Klæbu. Her vert alt gjort under eit tak: vasking, karding og spinning. Skinna vert garva på Granberg Garveri i Ølen. Også her vert alt gjort lokalt. Og saueklipparen er frå Nordfjord!

Features + Activities

lukk
SYD Interiør
Kolbjørnsvik

SYD Interiør

Kolbjørnsvik

SYD Interiør produserer møbeltekstiler laget av ull fra sauerasen Norwegian Spælsau, farget med plantefarger, for unike bygg-, interiør- og designløsninger. Spælsau er en gammel norsk sauerase som også ble brukt av vikingene til alle deres ullprodukter.


Ullen fra norske Spælsau har i dag svært liten verdi i Norge og store deler av denne ressursen blir dessverre ikke utnyttet. Tekstilene SYD produserer inneholder ingen syntetiske fibre og avgir derfor ikke mikroplast. Tekstilene kan resirkuleres i sin helhet. I tillegg er garnet i tekstilene, farget med planter fra norsk flora og gamle norske kulturplanter dyrket økologisk. På denne måten utføres fargingen uten giftige kjemikalier som skader helse eller miljø.


Bakgrunnen for utviklingen av tekstilet var ønsket om å bidra med et miljøvennlig interiørprodukt som ikke skader miljøet eller inneklimaet i en bransje som i dag står for mye av verdens miljøforurensning. Ønsket var også en norsk verdikjede slik at det ikke ble lang transport mellom råvarer og produksjon, å utnytte ubrukte ressurser, og å produsere produkter som er regenerative. Tekstilen SYD er skapt ved å blande tradisjoner og håndverk med produksjon og skape et nytt og tidsriktig produkt.


Alle SYDs tekstiler er testet for pilling, brannsikkerhet, holdbarhet og lysfasthet i tråd med bransjens standarder. SYD jobber nå videre med utvikling og forskning for å kunne utvide samlingen. SYD Interiør drives av eieren og gründeren Karen Boye, lokalisert i Arendal, Norge

Features + Activities

lukk
Biktjørn Gård
Lyngdal

Biktjørn Gård

Lyngdal

Biktjørn Gård ligger sentralt i Lyngdal, Agder. Vi har gammalnorsk spælsau, gammalnorsk sau, og så har vi også ca. 75 bifolk. Vi som driver Biktjørn Gård er Marie og Thor Håkon, sammen med 3 barn og 2 gjeterhunder.


På gården produserer vi ulike typer honning, og fra sauene produseres kjøtt, ullprodukter og skinnfeller. Vi selger produktene våre fra gården, på markeder og på REKO.


Vi ønsker å drive jorda på familiegården, som er bygget opp i generasjoner før oss, for å vedlikeholde kulturlandskapet. Vi ser med glede på resultatet av beitende dyr og pollinerende insekter! 


Ull og skinn fra sauene er ikke et produkt vi nødvendigvis hadde i tankene da vi startet opp. Men vi fant Greta på Listagarn( lokalt mikrospinneri), og så at ulla til sauene kunne bli veldig mye gøy! Så nå produseres det garn, teppegarn, tova sitteunderlag, og i tillegg får vi garvet skinn fra slaktelam og vi selger «rest-ull» i form av hageull. Ull er virkelig gull! 


Det at sauen utnytter beiter rundt gården, og produserer nydelig kjøtt og ull/skinn, er fantastisk å tenke på! Og det at vi kan tilby lokal mat, og lokalproduserte ullprodukter er veldig viktig for oss. At vi kan delta i den viktige jobben; som bondeyrket er, samtidig som vi får masse glede av glade sauer og flittige bier, er veldig tilfredsstillende.

Features + Activities

lukk
Gardsfargeriet
Byrkjelo

Gardsfargeriet

Byrkjelo

Gardsfargeriet drives av Gitte som er ein planteelskar og ein notorisk garnsnuser. Eg er utdanna hestefaglært og barnehagelærar og jobbar som pedagogisk leiar. Plantefarging starta eg med i 2017 og er sjølvlært gjennom lesing, prøving og feiling. Eg ønsker å bruke garn som er norsk produsert, der ein veit kvar geita eller sauen kjem frå. Ull og fiber farges med planter og naturmiddler. Målet er å bruke minst mulig kjemikalier, ta vare på den norske ulla og fiberen og få fler til å få augene opp for den fantastiske råvaren vi har!

Eg elsker å prøve nye fargemetodar og kvir meg ikkje for å dyrke indigo og andre fargeplantar i hagen, på tross av tidlige vintrar på Vestlandet.Eg håndfargar silketørkle, lagar maskemarkørar i naturmaterialer som halvedelsteinar og ferskvannsperler og lagar strikkeoppskrifter.

Features + Activities

lukk