Reise i Norge med F.E.L.T.WOOL

F.E.L.T.WOOL er et prosjekt som støttes av Nordplus Horizontal, og som har som mål å bygge nettverk samt øke kunnskapen om filting/toving som teknikk og utnyttelse av grovere lokal ull i flere nordiske og baltiske land. Turen til Norge er det fjerde av totalt fem land vi besøker i løpet av vårt toårige prosjekt.

Reiserapport fra vår tur til Trøndelag og Møre og Romsdal den 26. - 29. mars 2025

Turen begynte med en samlet ankomst på Selbu spinneri i Klæbu. Vi fikk en inspirerende guidet omvisning i produksjonsanlegget, hvor vi lærte at Selbuspinneri AS er det største av de små spinneriene i Norge. Det var fascinerende å se prosessen fra ull til garn, og vi fikk innblikk i den arbeidsinnsatsen som ligger bak småskala garnproduksjon. Etter omvisningen spiste vi en smakfull lunsj med brødsmørbrød og nøt måltidet i spinneriets hyggelige lokaler.

  

Etter lunsjen, fikk vi prøve oss på våtfilting for hånd med ulike typer av norsk ull, ledet av Nina Alsborn. Denne kreative økten ga oss muligheten til å lage små filteprøver av ull fra Grå Trønder, Gammelnorsk spælsau og Norsk Kvit Sau. Senere fikk vi også en innføring i våtfiltningsmaskinen av Ingvild Espelien, noe som ble en spennende og fargerik opplevelse. Dagen ble avsluttet med middag sammen med Seminarplassens venner, hvor vi fikk servert tradisjonell hjemmelaget "får-i-kål" sammen med multekrem og tilslørte bondepiker til dessert.

Neste dag samlet vi oss for å reise til Sverresborg, som åpnet kl. 10.00. Besøket på Sverresborg Museum innehold også et stopp i butikken til Selbu husflidcentral. Her fikk vi høre en spennende historie fra Anne Bårdsgård om hennes bok "Selbuvotter", og hun viste oss også nyere tekstilprøver av norsk ull som kan brukes til interiørtekstiler. Det var inspirerende å se håndverkstradisjoner i praksis.

Vi spiste lunsj i museumscaféen, før vi fortsatte vi til Rindal, med et kort stopp ved Rindal skimuseum. Her fikk vi beundre en nålefiltet lydplate, laget av Bodil Korshavn av norsk ull. Videre fikk vi mer innsikt i Bodil Korshavn sin bedrift, Ullkorga, som lager blant annet ulldyner av høy kvalitet.  Dagen ble avsluttet med overnatting og middag på Saga Trollheimen Hotel Rindal, der vi fikk servert lokal mat fra Trollheimen. Kvelden inneholdt foredrag fra Ingvild og Nina om norsk ull og ullsortering, samt filting i Skandinavia.

Frokosten ble inntatt på hotellet før vi dro videre til Tingvoll for en guidet omvisning på Møre Bånd og Vev. Her fikk vi se produksjonslokalene og lære om hvordan de er de eneste i Norge som vever bånd til bunader. Neste stopp var Krivi Vev, rett i nærheten. Krivi Vev har 13 produksjonsmaskineri og vever et bredt spekter av helnorske stoffer til bunader, interiør og sko. Før vi begynte på reisen mot Stjørdal, besøkte vi Tingvoll Ull, som produserer gensere laget av 100 % norsk ull med sporbarhet tilbake til den enkelte bonden. Vi fikk også se den moderne3D-strikkemaskinen, Magda, i aksjon. Lunsjen var deilig og hjemmelaget, med sauekjøtt, og vi fikk utforske butikken med filte- og strikkeprodukter. Filteproduktene kom fra Tingvoll Filt, en oppstartsbedrift med prøver av nålefilt laget hos Sjølingstad museeumsfabrikk. Etter en travel dag reiste vi tilbake mot Trondheim, hvor vi overnattet på Ersgarden i Stjørdalen.

 

Vi avsluttet turen med frokost før vi besøkte Øfsti Gård, som har Grå trøndersau. Det var en flott avslutning på en inspirerende og lærerik tur. Vi har fått innblikk i den norske tekstilindustrien og både tradisjonelt håndverk og mer moderne industriell produksjon. Det er flott å se at så mange små og mellomstore bedrifter i Norge velger å bruke lokal ull i sine produktet og i sin produksjon.  

En stor takk til alle som bidro til å gjøre denne reisen mulig og Selbu Spinneri som arrangjerte turen.

Alle artikler
Skrevet av:
Nina Alsborn
Styreleder
Publisert:
28.4.25